Våga drömma eller glömma

Har du någon gång drömt om att lyckas med att få jobba med det du verkligen brinner för? Alla, eller åtminstone de allra flesta, går och bär på drömmar som inte blir verklighet på grund av rädslor. Om du tror på att lycka är att förverkliga sina drömmar men olika hinder hindrar dig från att nå målen, då är det kanske dags att ge dig själv de verktyg som behövs för att övervinna rädslorna och ta de första stegen mot ditt nya liv.

Det är betydligt lättare att fokusera på det vi är rädda för än den fantastiska känsla som skapas av att våga följa en dröm. Det är läskigt att gå emot sina rädslor men när man gör det och lyckas är det en obeskrivlig känsla. Att lyckas övervinna sin rädsla ger en obeskrivlig boost för självkänslan.

Om nu rädslor är så negativa för vår utveckling, varför påverkar de oss så mycket mer än framtida eventuella framgångar? Jo, för att vi människor sedan urminnes tider haft nytta av våra rädslor som ett larmsystem. Larmsystemet aktiveras blixtsnabbt i kroppen när vi möter något vi tror är farligt och det var nödvändigt när vi levde bland vilda djur. Rädslor kickar igång vårt inbyggda kamp- och flyktsystem. Det är kroppens sätt att förbereda sig på att möta något farligt och hjälper oss att antingen försvara oss eller ta oss bort från det farliga så snabbt vi kan. Nuförtiden är dock de flesta faror av mer abstrakt karaktär och det är inte ofta vi blir jagade av lejon eller utsätts för livsfara. Vår hjärna saknar dock ett bra värderingsträd som rangordnar faror som vi utsätts för idag. I princip kan hjärnan bara skilja en bra känsla från en dålig och den av dessa vi tränat mest på är den som vinner kampen när vi ska göra något vi inte brukar göra.

När man är ska göra något man inte gjort tidigare drar det ofta igång tankar som att”alla kommer skratta åt mig” eller ”tänk om det blir en flopp”Eftersom ångest och rädsla är jobbiga känslor gör vi oftast allt vi kan för att slippa känna dem! Vi undviker eller flyr från sådant som väcker obehag.

Människor som ligger på dödsbädden ångrar sig sällan över att de gjorde saker även om inte allt som gjordes blev bra, däremot är det vanligt att man ångrar att man inte vågade följa sina drömmar. Bli inte en av dem som på ålderns höst ångrar det du inte gjorde. Se till att de rädslor som hindrar dig från att börja resan mot din dröm inte kommer lyckas med sina onda uppsåt. Ju fler gånger och ju längre som rädslorna hindrar dig från att göra det du borde, desto starkare blir de och med tiden blir det en allt tjockare mur (din identitet) som håller dig borta från framgång.

Fundera på vad du vill åstadkomma, vilket inte är så lätt i början, men det blir enklare ju mer du jobbar på det. Det är inte så lätt som det låter och ett vanligt misstag är att vi fokuserar mer på vad vi inte vill ska hända än det vi egentligen vill uppnå. Börja därför med att definiera exakt vad du vill förverkliga.

Låt ditt nya mantra bli att våga göra det obekväma. Du kan däremot vara säker på att om du anstränger dig och ger dig rätt förutsättningar kommer du lyckas. Gör inte bara det som är enkelt utan se till att göra det du kan och förtjänar. Om man inte förändrar sitt sätt att tänka kommer samma tankar som får dig att göra det du gör idag få dig att göra samma sak i framtiden. Din oupptäckta potential ligger i dina tankar och drömmar. Väljer du att fokusera på rädslor blir dina tankar din fiende men en fantastisk partner om du förstärker ditt positiva tänkande.

När du tänker på innebörden av ordet bekväm, vad känner du då? Att vilja vara bekväm är ingen bra utgångspunkt för att få till en förändring. Känslan av att våga vara obekväm är det som kommer leda dig framåt. Nervositet och liknande känslor ingår i paketet personlig utveckling. Den som vågar vara rädd är den som vågar utvecklas och vågar ta sig in på vägen som leder till drömtillvaron.

Låt säga att du drömmer om ett visst jobb, söker det och kommer på intervju. Två veckor senare får du besked om att du inte fick jobbet. Hur farligt är det? Se det som träning inför nästa intervju och finslipa på dina svar så kommer det garanterat gå bättre. Du kommer inte dö om du inte får jobbet, du kommer inte gå under för att någon dumpar dig, du kommer inte vara en sämre människa bara för att någon inte tycker om dig eller det du gör. Precis när något negativt händer känns det kanske som allt är hopplöst men försök hela tiden fokusera på vilka nya möjligheter som öppnar sig då. Det är din uppgift att vägleda dina tankar rätt. Känslor är sällan sanna, de blir vad vi gör dem till.

Tänk om alla människor skulle ge upp när de inte lyckas. Då skulle ingen kunna gå. Glödlampan hade inte funnits. Ingen hade kunnat cykla osv. Människan är gjord för att utvecklas annars skulle varenda människa ligga platt eller kanske krypa.

Vill du bli lycklig eller ännu lyckligare? Svarar du ja på denna fråga är det dags att du börjar följa dina drömmar. Gör saker som gynnar din utveckling, även om det känns jobbigt och skapar ångest. När du fokuserar på det som tar dig mot dina drömmar kommer hjärnan att vara upptagen med positiva saker och hinner inte oroa sig för obefogade rädslor. Du kommer bli mer handlingskraftig och lösningsfokuserad och ser utmaningar i stället för problem. Ju mer du åstadkommer desto bättre självförtroende får du och du kommer lära dig nya saker hela tiden. Du blir chaufför i ditt liv i stället för passagerare. Du kommer glädjas åt både din men även andras framgångar och känner mindre avundsjuka.
Tips för att utforska och ta dig mot Dina drömmar:

 • Vad ger dig energi idag? Vad tar din energi?
 • Hur kan du göra mer av det som ger dig energi? Hur skulle det kunna påverka ditt mående positivt?
 • Hur hade du levt ditt liv om du tog dina drömmar på allvar?
 • I vilka ögonblick i livet har du varit som mest lycklig?
 • Vad är lycka för dig?
 • Vad brukar du göra när det känns som att tiden försvinner, allt som existerar är nuet?
 • Vilka personlighetsdrag, som du är mest stolt över, hade du som liten?
 • När kände du frihet senast?
 • Hur vill du känna dig om dagarna? Ge exempel på vad du kan göra åt det.
 • Vilka tankar eller känslor styr dig idag?
 • Vad behöver du i livet för att känna dig tillfreds och harmonisk?
 • Vad behöver du för att känna kraft, inspiration och energi?
 • Skriv ner vad du har för ursäkter och mentala hinder som gör att du inte kan nå dina drömmar. Bränn sedan upp lappen.
 • Vad brukar göra dig riktigt motiverad? Vad gör du allra helst då?

Skriv ner 10 positiva egenskaper med dig själv som du vet är dina naturliga.

 • Uppmuntrades dessa egenskaper och förmågor hos dig när du växte upp?
  – Om du svarat ja, hur påverkade det dig? Om du svarat nej, hur påverkade det dig?
 • Vad är du mest stolt över med dig själv
 • Vilka är dina styrkor?
 • Vad skulle kunna hända om du använde dina styrkor mer i livet?
 • Hur känns det för dig när du går emot något som är viktigt för dig?
 • Hur känns det för dig när du gör något som är viktigt för dig?

Låt resan mot ditt nya jag börja redan idag!

Av: Malin Rosén