Tips till dig som vill starta eget

Malin Rosén driver eget som coach och föreläsare. Hon har podden Drivkraften och är även författare. Här ger hon tips till dig som vill starta eget.

1. Ta reda på om din produkt eller tjänst verkligen behövs på marknaden. Vad gör dig unik? Kommer du vilja hålla på med detta även om 5-10 år, hur ser planen ut? Om det kommer en svacka, hur tänker du tackla den? Svackor kan vara både mentala, men också ekonomiska. En del människor tappar gnistan alldeles för fort.

2. Stäm av din idé med andra innan du startar och tänk igenom ordentligt. Man är ofta väldigt engagerad i början, kommer din drivkraft att hålla? Är ditt syfte tillräckligt starkt för att passionen ska fortsätta för dig? Undersök marknaden, gör research.

3. Våga sedan ta det där första steget och planera inte sönder gnistan. Vi lär oss genom att göra, handling är allt. Det finns människor jag mött som planerat sina företag i flera år men inte startat än, det blir inte mycket av företagande av det. Dina tankar må vara fantastiska, men se till att göra något av det också!

4. Var noga med att din potential kommer till sin fulla rätt. Tro inte att du är omänsklig och kan göra allt samtidigt. Om du inte har kompetens inom något, se om du har tiden att lära dig eller så tar du ett beslut att lämna över till någon som kan det bättre än dig så du kan fokusera på det som är lönsamt för dig. Våga därför samarbeta, men med rätt personer. Samarbeta inte med människor bara för att de är trevliga eller dina vänner.

5. Kolla av halvårsvis vart du befinner dig. Ska du fortsätta som du gör, eller navigera om. Var inte trångsynt, om idén inte håller så kan det vara så att du behöver justera den. Som jag sa, våga ta feedback, men från rätt personer.

6. Gör inget för att imponera, den drivkraften brukar dö ut med tiden. Gör något som ditt hjärta brinner för. Sedan är det bara att veckla ut vingarna och börja flyga! Vänj dig vid saker som känns obehagliga och jobbiga, för du kan inte vara rädd för att synas eller inte ta kraftfulla beslut om du vill ha tillväxt i ditt bolag. Tro på dig själv!

Av: Malin Rosén