Är det viktigt med en mobilanpassad hemsida?

Hur viktigt är det egentligen att ha en mobilanpassad hemsida? Och gäller det verkligen för min bransch – de flesta surfar ju från datorn ändå?

Mobilanpassade hemsidor har varit på tapeten i stort sett ända sedan den första iPhonen kom. Det kan tyckas länge. Så har du klarat dig hittills utan en – borde det inte vara en icke-fråga för dig?

Svaret är: NEJ! En mobilanpassad hemsida är superviktig. Och ja – det gäller faktiskt din bransch med. Här kommer tre anledningar varför det är så:

1. Många surfar via mobilen

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2019 använder 90% av befolkningen internet i mobilen. Ser man bara till de som faktiskt använder internet är den siffran 95%.

Chansen är alltså god att någon som kommer in på din hemsida kommer dit via sin mobiltelefon.

2. Google prioriterar mobilanpassade hemsidor

Google är världens största sökmotor – så att synas där med din hemsida är extremt viktigt.

Och här kommer mobilen in!

Sedan 1 juli 2019 applicerar Google något som kallas ”Mobile-first indexing”. Det innebär snabbt förklarat att Google främst kommer att använda sig av din mobila variant av din hemsida när de indexerar.

Har du alltså ingen mobilvariant (eller en dålig en) så riskerar du att tappa placeringar i Googles sökresultat. Vilket ju vore trist…

3. Tänk på din användare

Varför har du en hemsida? Den frågan kan såklart ha lite olika svar. Men generellt har du en hemsida för att du önskar hålla en digital kontakt med befintliga och potentiellt nya kunder. Framför allt potentiellt nya kunder har ett ganska kort intressespann för dig. Det gäller alltså att fånga dem direkt när de kommer till din hemsida, annars går de därifrån direkt.

Så om vi nu har med oss att 95% av den internetanvändande befolkningen använder mobilen – och vi vet att det kan vara svårnavigerat med en hemsida som inte är mobilanpassad på mobilen – borde vi inte vilja förenkla för dessa besökare att stanna kvar på din sida så mycket det går?

Så för att sammanfatta. En mobilanpassad hemsida är alltså superviktigt – av flera olika anledningar. Är du nyfiken på om din hemsida är mobilanpassad? I så fall är ett hett tips att testa att använda Googles egna verktyg Mobilvänlighetstest på den här sidan: https://search.google.com/test/mobile-friendly

Av: Martin Sahlqvist

Martin Sahlqvist driver Sahlqvist Marknadsutveckling AB och hjälper dagligen företagare att synas bättre digitalt, bland annat genom hemsidor och digital annonsering.
Läs mer om Martin och Sahlqvist Marknadsutveckling AB på www.marknadsutveckling.nu